Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Καλοκαίρι 2013


ΙΤΕΑ
Το καλοκαίρι φεύγει σε λίγες μέρες παραχωρώντας τη θέση του στο φθινόπωρο .Ας δούμε μέσα από  εικόνες και  γραπτά τις  κυριότερες εκδηλώσεις και τα θέματα που κυριάρχησαν στο χωριό αυτό το  καλοκαίρι .
Αρχές καλοκαιριού κι ο Θωμάς Ξυραφάκης του Σταύρου βλέπει σε όνειρό του ,  το εικόνισμα της ΄΄Ανάληψης ΄΄στην κορυφή της Τσιούκας ! αποφασίζει να επισκεφτεί τη θέση  και να χτίσει εκεί ένα νέο εικόνισμα στη θέση παλαιού ξωκλησιού που καταστράφηκε . Με τη βοήθεια του Κώστα Φλώτσιου και του Κώστα Μπράζια φτάνουν στη θέση και θεμελιώνουν το σημείο όπου θα χτιστεί το νέο εικόνισμα ! Υγ. Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση με φωτογραφικό υλικό και  βίντεο .


26η  Ιουλίου και το χωριό γιορτάζει την προστάτιδα Αγία της ενορίας μας την Αγία Παρασκευή , με κατάνυξη οι χωριανοί και αρκετοί κάτοικοι από τα Λεπιανά κι άλλα χωριά παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και κατόπιν ασπάστηκαν  την εικόνα της  Αγίας .

Ακολούθησε  πανηγύρι στη σκιά των πλατανιών και των καρυδιών της πλατείας , το γλέντι διοργάνωσε για λογαριασμό της ενορίας ο Βασίλης Ξυραφάκης , στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και ορχήστρα αλλά  λόγω ασθένειας του κιθαρίστα(Γιώργος Τριαντάφυλλος ) ακυρώθηκε  κι αρκεστήκαμε στα στερεοφωνικά .

27η   Ιουλίου  και στη Φραγκίστα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ο Βαλάντης Κοτρώνας και η Γιάννα Λάμπρου  ενώνονται με τα δεσμά του γάμου .Ακολούθησε γλέντι ΄΄τρικούβερτο΄΄ στη ΄΄ Σωτήρα ΄΄ με  ζωντανή ορχήστρα , παραδοσιακή μουσική ,άφθονο φαγητό (κρέατα , σπιτικές πίτες , τυριά  κλπ ) και αναβίωση εθίμων  όπως αυτό της κουλούρας  και του μήλου ! Μια ομολογουμένως  θαυμάσια  και πολύ καλά οργανωμένη γαμήλια δεξίωση!  Δεξίωση  την οποία  οι  εκατοντάδες καλεσμένοι - που έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι -  εκθείαζαν για μέρες  ! Να ζήσετε   παιδιά και καλούς απογόνους !

 


15η Αυγούστου και στη  μεγάλη  γιορτή της ορθοδοξίας(το Πάσχα του καλοκαιριού) η ενορία μας έμεινε χωρίς Ιερέα .Άλλες  ενορίες με εκκλησίες αφιερωμένες στην κοίμηση της Θεοτόκου 
έπρεπε σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο εντολή της Μητρόπολης   να μείνουν ανοιχτές. Έτσι    ο παπαγιώργης Κουλουκούρας μετέβη και λειτούργησε στην εκκλησιά της κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αη - γιώργη στα Τοπόλιανα .  Όσοι Ιτεάτες ήθελαν να κοινωνήσουν πήγαν στα Λεπιανά , πολλοί δεν εκκλησιάστηκαν καθόλου. Όπως συνηθίζεται τη μέρα αυτή κι επειδή τα περισσότερα σπιτικά  έχουν οικείους με ονόματα  Μαρία  , Παναγιώτα ,Δέσποινα  , Παναγιώτης κλπ ψήνουν αρνιά  , κατσίκια   και όλοι χορεύουν και  γλεντούν! 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Παναγιώτης και η Μαρία Κουλουκούρα βάφτισαν το τέταρτο τέκνο τους , το όνομα αυτού Γεώργιος ! Να σας ζήσει ! Νονά η Βάσια Τριανταφύλλου , πάντα άξια Βάσια ! Ακολούθησε γλέντι  στην πλατεία! 


17 Αυγούστου ξημερώματα και παραλίγο να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή στην άσφαλτο και στη διαδρομή    Ιτέα -Γέφυρα Τέμπλας,  όταν  νεαρός οδηγός Ι.Χ.αυτοκινήτου  (κάτοικος Δαφνούλας )που επέστρεφε από εργασία που ανέλαβε σε γλέντι στα Λεπιανά, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να κατρακυλήσει  στις απότομες πλαγιές στη θέση ΄΄Στεφάνι ΄΄   και να μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Ευτυχώς ο νεαρός οδηγός δεν έπαθε το παραμικρό...εικόνισμα να κάνει !  

Αυτά θυμηθήκαμε μέχρι τώρα!  και του χρόνου να είμαστε καλά ! καλό υπόλοιπο καλοκαιριού ! 
Δημοσίευση σχολίου