Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Πάσχα 2013 στην Ιτέα



Πάσχα στο χωριό και φέτος .Πάσχα με πολλές πάντως απουσίες χωριανών…λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις ,   λίγο η οικονομική κρίση  , λίγο η απουσία διάθεσης εξαιτίας της ,  ανάγκασαν πολλούς  Ιτεάτες να επιλέξουν να  παραμείνουν  στις πόλεις  και να γιορτάσουν εκεί  πιο οικονομικά  τις μέρες της Ανάστασης. Αυτοί πάντως που τα κατάφεραν  πέρασαν θαυμάσια αφού με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό  γιόρτασαν  χωρίς τα προβλήματα της περσινής χρονιάς όπου  η κακοκαιρία δεν  επέτρεψε να χαρούμε τις Άγιες αυτές μέρες .








Ο Σταμάτης  δοκιμάζει τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις !
Κάνοντας  μια αναδρομή σε έθιμα των ημερών στο χωριό μας θα δούμε ότι πιο παλιά τη Μεγάλη Πέμπτη  οι κτηνοτρόφοι ΄΄αρματώνανε ΄΄ τα κοπάδια τους βάζανε δηλαδή κουδούνια  και κύπρους  στα γκεσέμια   για να ΄΄χιλιάσουν΄΄ τα ζωντανά τους  . Στις μέρες μας το έθιμο έχει ατονήσει , επίσης τη μεγάλη πέμπτη βάφαμε τα αυγά  . Τη Μεγάλη Παρασκευή  λέγαμε τα κάλαντα  για τον επιτάφιο θρήνο:  σήμερα μαύρος ουρανός ,σήμερα μαύρη μέρα , σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται....  τα κορίτσια του χωριού στόλιζαν τον επιτάφιο , αγόρια και κορίτσια μετά τη λειτουργία της ταφής  έψελναν τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου : η ζωή εν τάφω , ω γλυκύ μου έαρ κλπ   ενώ η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα όλη τη μέρα ,  επίσης τη μέρα αυτή  σε ένα μεγάλο στύλο που στερεώναμε στην πλατεία ,  στοιβάζαμε μπάτσες (κλαδιά ελάτου )και κάναμε το ΄΄φανό ΄΄,  στην κορυφή του στύλου βάζαμε  ομοίωμα του Ιούδα για να καεί  και να πάρουμε έτσι ΄΄εκδίκηση΄΄ -τα χάκια μας - για την προδοσία του ! Το φαγητό που τη μέρα αυτή δεν έλειπε από κανένα σπίτι  ήταν ο πλαστός ! Μια  πρόχειρη λαχανόπιτα με μια στρώση καλαμποκάλευρο στη βάση του ταψιού και μια πάνω από τη γέμιση .. οι  στρώσεις  καλαμποκάλευρου γίνονται  βάζοντας στο καλαμποκάλευρο    αλάτι , νερό ή   ξινόγαλο , ανακατεύεται  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα   και κατόπιν   το μισό   τοποθετείται στη λαδωμένη βάση του ταψιού και το υπόλοιπο  σκεπάζει τη γέμιση  ,  στα χόρτα μπαίνει  λάδι  τυρί και βούτυρο .Τη μεγάλη Παρασκευή  βέβαια  ο πλαστός γίνεται χωρίς λάδι ,τυρί ,ξινόγαλο ...... μόνο με το καλαμποκάλευρο , τα χόρτα , το αλάτι και  νερό !  .....κι  όμως θες η πείνα θες  το έθιμο η πίτα  αυτή γίνεται πεντανόστιμη ! 

    Το Μεγάλο Σάββατο (Μέγα Σάββα)  σφάζονταν ο οβελίας , γίνονταν το παραδοσιακό κοκορέτσι κλπ , οι νοικοκυρές έφτιαχναν   γιαούρτι , μαγειρίτσα (γουμίδια), ασβέστωναν τις αυλές και τα σπίτια ......

Ξανά στο σήμερα και στο  βράδυ  της Ανάστασης    όπου  χωρίς πολλές ή ιδιαίτερες προετοιμασίες αλλά με πολλά ΄΄πυρομαχικά ΄΄  και με θρησκευτική κατάνυξη ακούσαμε  το δεύτε λάβετε φως  και ανάψαμε με  το Άγιο  φως τις λαμπάδες μας . Στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής  ο Παπαγιώργης έβγαλε την Ανάσταση ψάλλοντας με τη μελωδική φωνή του : Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω  θάνατον πατήσας  κι εν τοις εν τις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος . Φέτος όπως και τα τρία τελευταία χρόνια  εξαιτίας της διαμόρφωσης της πλατείας δεν φτιάξαμε φανό.






Ανήμερα του Πάσχα ψήσαμε τον  οβελία, τα κοκορέτσια και  άλλες λιχουδιές !   φάγαμε , ήπιαμε  και χορέψαμε.


Την Τρίτη του Πάσχα  ΄΄ Τρίτη της Λαμπρής΄΄  όπως από παλιά είχε καθιερωθεί  έτσι και φέτος  διοργανώθηκε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία .Διοργανωτής  -για λογαριασμό της ενορίας -ο Ξυραφάκης Βασίλης του Δημοσθένη , στην  πολύ καλή ορχήστρα μάλιστα συμμετείχαν και δύο  Ιτεάτες(Κριτσισνοί ) ο Γιώργος Τριαντάφυλλος του Χρήστου στην κιθάρα  και ο Θωμάς Ξυραφάκης  στο τραγούδι , το πανηγύρι είχε μεγάλη επιτυχία και κράτησε ως αργά το απόγευμα ! Φωτο: Ντόσκας Αθανάσιος 

Φυσικά όπως  συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως  τις γιορτές αυτά που τις χαίρονται και τις απολαμβάνουν πιο πολύ  είναι τα παιδιά , οι   εξαδέλφες   Δήμητρα και Μαρία Φλώτσιου  -κρίνοντας  κι από τα χαμόγελα-  χαίρονται  την άνοιξη, την  ανεμελιά  και   το Πάσχα στο χωριό..... φυσικά κι εμείς μαζί τους ! 

  ....και του χρόνου να γιορτάσουμε ξανά ! απαλλαγμένοι από προβλήματα,   με υγεία ,χαρά και  ευτυχία εμείς κι όλοι  οι  Έλληνες της γης !

1 σχόλιο:

Koritsa Kleitsou είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!! Πολύ ωραία αναφορά στα παλιά έθιμα!!!