Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΟΥΚΟΣ και ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ


Σας παρουσιάζουμε , μια από τις πολλές και θαυμάσιες αναρτήσεις του Δικηγόρου  κ. Μενέλαου Παπαδημητρίου στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ΄΄facebook ΄΄  το  θέμα  αυτή τη φορά ανοιξιάτικο  και  αφορά το  όμορφο και παράξενο αποδημητικό πουλί  που τις μέρες αυτές επισκέπτεται τα μέρη μας  , τον  Κούκο !
Ο Κούκος είναι ένα πουλί στο μέγεθος του περιστεριού με σταχτο-γκρίζα πλάτη και λευκή κοιλιά με σκούρες ραβδώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα το δείτε σαν μια σκούρα μορφή που πετάει αρκετά γρήγορα ανάμεσα σε χωράφια ή ανάμεσα σε δάση. Είναι ντροπαλός αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει το χαρακτηριστικό «κου-κου, κου-κου» που κάνει ο αρσενικός Κούκος όταν καλεί κάποιο θηλυκό.
ΚΟΥΚΟΣ και ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
Ο ΚΟΥΚΟΣ και η ΦΩΛΙΑ του - Ο ΚΟΥΚΟΣ και το κούμπωμα!!!

< Το λέν οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάϊα
Το λέει κι ο πετροκότσυφας στα κλέφτικα λημέρια......>

Ο κούκος είναι αποδημητικό πουλί και προάγγελος της Ανοίξεως, έρχεται δε στα Χωριά μας μετά τις 25 Μαρτίου -σχεδόν μαζί με τα χελιδόνια......
Κατά την παράδοση λέγεται ότι τον μεταφέρει στην πλάτη του το κουκάλογο που είναι ένα μεγάλο πουλί με άσπρο φτέρωμα στην κοιλιά και τρώει χελώνες για αυτό και το λένε χελωνοφαγά.
Οι προκαταλήψεις του Χωριού μας λένε πως άμα δεν είσαι φαγωμένος δεν βγαίνεις να τον ακούσεις γιατί αλλιώς " θα σε κουμπώσει". Ως κούμπωμα εννοούν ότι μπορεί να πνιγείς, ότι θα πάθεις κάτι κακό. Για αυτό πρέπει κάτι να βάλεις στο στόμα, για να πάρεις δύναμη και να αντέξεις το λάλημά του.
Να σημειώσω πως όπως βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία ο κούκος δε φκιάνει δική του φωλιά αλλά γεννάει ένα αυγό-συνήθως στη φωλιά του κόσσυβα. Είναι το έγχρωμο αυγό. Αυτό δείχνει πως του λείπει η μητρική στοργή και ότι δεν είναι κοινωνικό πουλί - πράγματι ζεί μοναχός του. Για αυτό και συμβολίζει τον άνθρωπο το μοναχό.

Παροιμίες σε σχέση με τον κούκο: - Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη
- Τ' πήγε ο κούκος αηδόνι
- Απόμκι σαν τον κούκο ή μαναχός σαν τον κούκο