Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αποκριές στην Ιτέα !

Στο χωριό μας  τα χρόνια εκείνα (δεκαετία του 80 ) οι Αποκριές ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεδώσουμε , για μας τους μικρούς ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για διασκέδαση  αλλά και για να βγάλουμε χαρτζιλίκι.
Χαρτζιλίκι για τους μασκαράδες τις αποκριές; 
Μπορεί σήμερα να μοιάζει αστείο   αλλά στις μέρες μας  έτσι είχαν τα πράματα  ! 
Οι μεγάλοι τη μέρα αυτή  πήγαιναν στην Εκκλησία και οι μικροί  ντύνονταν ΄΄μασκαράδες ΄΄ για να διαιωνίσουν  το έθιμο , την παράδοση! 
Μέρες   πριν τις αποκριές , οι πιτσιρικάδες του χωριού  ψάχναμε να δούμε πως θα ντυθούμε  ή καλύτερα πως θα μασκαρευτούμε για τη μέρα αυτή ! 
Ντυνόμασταν συνήθως με ρούχα παλιά και τρύπια τα οποία γυρίζαμε ανάποδα, για να φαινόμαστε ακόμη πιο αστείοι ! Κρύβαμε το πρόσωπο με προσωπίδες φτιαγμένες από χαρτόνι , στις οποίες εξωτερικά ζωγραφίζαμε με κάρβουνα αστείες ή τρομακτικές φάτσες ! 
Φορώντας τες πάντως, μπαίναμε στο ΄΄πετσί΄΄ του ρόλου που επωμιστήκαμε  βάσει προσωπίδας .
Συνεχίζαμε το ΄΄στολισμό ΄΄ και τη μεταμφίεση  φορώντας μεγάλα κουδούνια και κυπριά στη μέση μας τα οποία καθώς κινούμασταν έκαναν θόρυβο τρανό ! 
Περίοπτη θέση στη σκηνοθεσία κατείχε το ΄΄νυφικό ΄΄ και φυσικά η Νύφη !!!
Μια νύφη κακάσχημη, με γένια , ψηλή και άγαρμπη ! 
Πολεμοφόδιά μας ήταν η στάχτη και το σταχτοφούσκι (κάλτσα που τη γεμίζαμε με στάχτη ) και φυσικά η δύναμη  που μας έδινε απόκρυψη της προσωπίδας ! 
Όλη η διαδικασία λάμβανε συνήθως χώρα  στη θέση ΄΄Αμπέλια ΄΄ -λόφος απέναντι από την Αγιά Παρασκευή- 
Μόλις βλέπαμε πως η εκκλησία ΄΄απόλυσε΄΄ ορμούσαμε - σαν τους πολεμιστές - για το χωριό ,  τραγουδώντας, βροντώντας τα κουδούνια μας  , πειράζοντας τους περαστικούς  και κάνοντας θόρυβο δυνατό  ! 
Σκοπός μας  και στόχος ήταν  η ΄΄πλάκα΄΄  και  το λέρωμα με το σταχτοφούσκι  όλων των καλοντυμένων  χωριανών μας !
Αρκετές ήταν οι φορές που οι χωριανοί  ενοχλούνταν με τα καμώματα των μασκαράδων ! μια φορά μάλιστα ο Φάνης ο Ντόσκας  είχε ΄΄φάει ΄΄ πολλή  στάχτη ...τόση που θυμωμένος κατέστρεψε την προσωπίδα του Γιώργου του Κοτρώνα ! 
Πολλοί …μάλλον οι περισσότεροι τα ΄΄έψαλαν΄΄ στο Θεοφάνη για αυτή  του, την αντίδραση , πρόχειρα επιδιορθώθηκε η προσωπίδα και οι μασκαράδες συνέχισαν το έργο τους ! 
Πηγαίναμε σε όλα τα σπίτια της Κρετσίστας και της Τσερνόκας ... τραγουδούσαμε και χορεύαμε !  
Οι χωριανοί μας κερνούσαν νερό , κρασί , γλυκά , ψωμοτύρι κλπ .
Μας έδιναν επίσης κι ένα μικρό χρηματικό ποσό σαν ανταμοιβή για τον κόπο μας κι επειδή έτσι ήταν το έθιμο! τα χρήματα τα μάζευε στο τσαντάκι της η ΄΄νύφη΄΄ και τελειώνοντας τα μοιράζαμε... -είδατε να το χαρτζιλίκι ! -
Στις μέρες μας  το έθιμο έχει ατονήσει ...
Δεν έχουμε δυστυχώς φωτογραφίες εκείνης της εποχής ….δε γνωρίζουμε αν κάποιος χωριανός έχει …
Και του χρόνου να είμαστε καλά ! Καλή Σαρακοστή !

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Διαμάντι το κείμενό σου συμπατριώτη.
Οι λαϊκές μνήμες αποτελούν το μεγαλύτερο θησαυρό του τόπου μας.