Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το χωριό μου !

Γράφει ο Χρήστος Δ. Παπαδημητρίου .
Μιας και γύρισα από το ωραίο μου χωριό την Ιτέα Ευρυτανίας λέω να κάνω μια μικρή ξενάγηση σε όλους εσάς στα χωριά του τέως δήμου Ασπροποτάμου ! 

Ας ξεκινήσουμε από τη γέφυρα που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία και για μένα είναι η είσοδος στο νομό Ευρυτανίας. Το γεφύρι της Τέμπλας είναι διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1904 από Τζουμερκιώτες μαστόρους λέγεται ότι το όνομά του το πήρε γιατί πριν κτιστεί για να επικοινωνούν οι Ευρυτάνες με τους γείτονες τους στην Αιτωλοακαρνανία έβαζαν στο πέρασμα μια <<τεμπλα>> δηλαδή έναν κορμό από έλατο.

Ανεβαίνοντας το δρόμο θα βρείτε αριστερά σας το ωραίο μου χωριό την Ιτέα ή  Κρετσίστα το πρώτο μέρος που βλέπουμε είναι το κοιμητήριο στο οποίο πάντα κάνω στάση για να ανάψω το καντήλι στο μνημείο του παππού μου ! και συνεχίζοντας βρίσκουμε την πλατεία μας εκεί βέβαια είναι και η ωραία εκκλησία μας ! 

Το πρωί θα πιούμε καφεδάκι στο καφέ του χωρίου και απ΄  ό,τι είδα τώρα έχουμε και σνακ μπαρ. Γυρίζοντας πιο πίσω και συνεχίζοντας δεξιά θα συναντήσουμε τα Λεπιανά τα οποία βρίσκονται ανάμεσα σε δάση από έλατα και καστανιές κοντά στο χωριό υπάρχουν ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι.

Συνεχίζουμε για να βρούμε το Ραπτόπουλο το οποίο είναι χτισμένο στις πρόποδες της Τσιούκας και του κρι….. στην εκκλησία του αφιερωμένη στην Αγιά Παρασκευή υπάρχουν ενδιαφέρουσες παλιές εικόνες .

Προς τα βορειοδυτικά του θα βρούμε την Πρασιά που εκτός από την πηγή που θα μας δροσίσει και την ωραία θέα θα δούμε και το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι με ύψος 36μετρα και περίμετρο κορμού στα 7μετρα το οποίο είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης! Έχει ιστορική άλλα και θρησκευτική σημασία για την Ελλάδα αφού τα κλαδιά του υπήρξαν καταφύγιο των κλεφτών και αρματολών, ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προφητεύσει ότι "αν ξεραθεί από την κορυφή του η ΕΛΛΑΔΑ θα ελευθερωθεί , αν ξεραθεί από τη ρίζα δεν θα ελευθερωθεί" ακόμα και σήμερα ξεχωρίζει η ξεραμένη του κορυφή...

Σας προτείνω να περάσετε να χαλαρώσετε στα χωριά μας που πλέον  έχουν και ξενοδοχεία όπως στο Ραπτόπουλο στο  νέο ξενοδοχείο της Σταυρούλας Παπαδήμου όσο και του Ηλία Παπαδήμα, άλλα και στα Λεπιανά που είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της εκκλησίας! όλα είναι οικονομικά και το οξυγόνο θα σας ανεβάσει την διάθεση !

Δεν υπάρχουν σχόλια: