Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πώς ανακυκλώνεται το λάδι;

Πώς ανακυκλώνεται το λάδι;
Τα λάδια, γενικώς, είτε είναι φαγώσιμα είτε λιπαντικά στα μηχανήματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον αν κάποιος τα πετάξει ανεξέλεγκτα, παραδείγματος χάρη στο νεροχύτη. Τούτο, φέρει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Ούτε, όμως, και η τακτική να το βάζουμε σε μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια, αποτελεί λύση, διότι οδηγείται στις χωματερές. Μετέπειτα, μπορεί να προκληθούν φωτιές στις χωματερές ή ακόμα να καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον. Γνωρίζετε ότι: Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια!
Άρα, μια λύση υπάρχει: η ανακύκλωση! Η ανακύκλωση πραγματοποιείται σε πολύ επιλεγμένα σημεία στους ειδικούς κάδους συλλογής λιπαντικών ελαίων από μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και χρησιμοποιημένων λαδιών από μαγειρική, τα οποία οδηγούνται προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο εκάστοτε δήμος. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης λαδιού και ζωικού λίπους.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης. Τα λάδια αφού ανακυκλωθούν χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα, βιολιπαντικά ή ακόμα στη σαπωνοποιία…
Διαβάστε περισσότερα : oikopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: