Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ!!!


Η σελίδα είναι στα γιαπωνέζικα οπότε διαβάστε τις
παρακάτω οδηγίες:   

1. Πατήστε το 'start'     
 2. Περιμένετε την αντίστροφη
 μέτρηση 3, 2, 1.
   3. Αφού δείτε τους αριθμούς,
 προσπαθήτε τα πατήσετε τα
κυκλάκια που είχαν
  τους αριθμούς με σειρά απο
 τον μικρότερο στον μεγαλύτερο.  
 4. Στο τέλος του παιχνιδιού θα
υπολογιστεί ή ηλικία του μυαλού σας. 



Τα αποτελέσματα  θα σας εκπλήξουν.......

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Γέφυρα Τέμπλας......το γεφύρι !!!

Μια φωτογραφία της γέφυρας την άνοιξη . Υποτίθεται πως  ο όγκος των νερών   του ποταμού... είναι αυξημένος!!!!!

Μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις,  για πρώτη φορά     , το ΙΣΤΟΡΙΚΟ  και ταλαιπωρημένο ΓΕΦΥΡΙ της ΤΕΜΠΛΑΣ αναγκάστηκε να δώσει  για μια ακόμη   φορά  ΄΄σήμα κινδύνου΄΄ !! Σήμα που πρέπει να λάβουν σοβαρά ύπ΄ όψη τους αυτοί  που έχουν  την εξουσία και φυσικά τον τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα !! Δεν έχουμε δυστυχώς εικόνα , έχουμε όμως σαφή και απόλυτη πληροφόρηση ! Το γεφύρι  πρώτη  φορά από την κτήση  του ,καλύφθηκε  ΟΛΟΚΛΗΡΟ  από τα νερά του ποταμού . Όπως ήταν φυσικό , απαγορεύτηκε  από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διέλευσή του............ Όπως καταλαβαίνετε  η επικοινωνία  μεταξύ των  νομών   Ευρυτανίας και Αιτ-νιας είναι προσωρινά  ΑΔΥΝΑΤΗ !  Ελπίζουμε να μην γίνει  μόνιμη !!! Κατάσταση την οποία ουδέποτε αναγκάστηκαν ή  υποχρεώθηκαν  να υποστούν οι κάτοικοι της περιοχής ΄΄πρωτίστως΄΄ και  φυσικά οι επισκέπτες της   ,  μετά την κατασκευή  της Γέφυρας .... κατά τα λοιπά ... συνεχίστε να αγνοήτε  τη φύση,  κ.κ.  Άρχοντες της ελληνικής  ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ!!!!!
Δεν είχαμε εικόνες , βρήκαμε  όμως ας είναι καλά οι φίλοι μας  που τις  ανέβασαν  .......
Η είσοδος  από την πλευρά του Δήμου Αγράφων  έχει σκεπαστεί !!!
φωτο: Παναγιώτης  Τραγουδάρας με σχόλιο στο facebook (Να περάσω απέναντι ή να περιμένω;θα το σκεφτω!!!!
εσείς τι λέτε!!!!!!!
Θα περάσετε;;;;;;;
 Οι κ.κ.  Πολιτικοί μας θα περνούσαν;;;;
(μια φωτογραφία χίλιες λέξεις)
Η φωτογραφία , αλλά και ΄΄μέρος΄΄ του θέματος,  αναδημοσιεύτηκε στο blog΄΄ Νέα από την Ευρυτανία...΄΄ και  άλλα  ....

Φυσικά  η ευθύνη βαραίνει κι εμάς ....που χρησιμοποιούμε  τη γέφυρα (πρέπει  πρώτα να θρηνήσουμε θύματα;;) ,  σαν ΄΄αμνοί ΄΄ θα περιμένουμε  τις αποφάσεις  του ΠΟΙΜΕΝΑ; ... Καλό Πάσχα λοιπόν............ ή ....... με την ενεργή συμμετοχή μας  θα πιέσουμε   για την κατασκευή νέας γέφυρας στην περιοχή , για να σωθεί ένα υπέροχο έργο τέχνης ,το Γεφύρι της ΤΕΜΠΛΑΣ  ,  το οποίο άμεσα χρειάζεται συντήρηση, επισκευή, την απαλλαγή του από τη διέλευση πάσης φύσεως οχημάτων  και  το  χαρακτηρισμό του  από την πολιτεία  ως ΄΄Διατηρητέου μνημείου ΄΄Ελπίζουμε να μην χαθεί  ένα υπέροχο έργο τέχνης που κοσμεί την περιοχή μας,    χωρίς ιδιαίτερο λόγο ,!
      Όπως  λόγου χάριν  χάθηκε αυτό.... στον πάνω Πόρο... (λίγο πιο πάνω από τη γέφυρα Τέμπλας)
 Ελπίζουμε επίσης....... να μη θρηνήσουμε θύματα .... το γεφύρι μίλησε ΄΄Δεν αντέχει άλλες καταπονήσεις΄΄
Το θέμα  γνωστοποιήθηκε στους: 1. Ηλία Καρανίκα , Βουλευτή Ευρυτανίας 2. Θάνο Μωραϊτη  Υφυπουργό Περιβάλλοντος Βουλευτή Αιτ-νιας  3. Μάριο Σαλμά Βουλευτή Αιτ-νιας Περιμένουμε πρωτοβουλίες!! Κατανοούμε τις δυσκολίες  και τις συγκυρίες ....
Φυσικά μια απάντηση  θα μας ικανοποιούσε ιδιαιτέρως.... ειδικά αν εμπεριέχει  προτάσεις για τη  διευθέτηση  του θέματος ......
Δύο  ακόμη ΄΄ κλεψιμαίικες  ¨¨ φωτο    από το φίλο μου Dhmotika Athanata Dhmotika 
που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος....





Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τσίπουρο , η παραγωγή στην Ιτέα !

 Το φθινόπωρο είναι μία  πανέμορφη εποχή.  Τα χρώματα που κυριαρχούν  είναι το κίτρινο και το καφέ, οι μυρωδιές και οι αλλαγές που επέρχονται στη φύση  είναι μεγάλες . Έντονοι   είναι επίσης και οι ρυθμοί  των αγροτών. Το φθινόπωρο ζωγραφίζει  χρυσαφένια σταφύλια στα αμπέλια, στις κληματαριές  .....χρυσαφένια σταφύλια..... ώρα για τρύγο !! Ώρα για το μούστο , το κρασί , το τσίπουρο ..... Το τσίπουρο , ώρα για  μυστικές διεργασίες.... Μια από αυτές  τις  ΄΄μυστικές διεργασίες ΄΄   δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει  ποτέ το ΄΄παλιό΄΄  κρατικό  δαιμόνιο,   και ... φυσικά  μιλάμε   για  το  ψήσιμο των τσίπουρων. Το κράτος, παλιότερα  κυνηγούσε με ιδιαίτερο ζήλο-  τους παραγωγούς Τσίπουρου ΄΄δια την απόδοση του ΦΟΡΟΥ΄΄  Φυσικά  ο φόβος  της δίωξης  από μόνος του , ήταν ικανός να τρομοκρατεί , να αναγκάζει τους ΄΄Τσιπουράδες΄΄ να βγάζουν νύχτα , κρυφά και   μέσα σε λαγκάδια τα τσίπουρα. Ποτέ  φυσικά δεν συνέβηκε να πιαστεί κάποιος     στα ΄΄ πράσα ΄΄     τα αποτελέσματα των ελέγχων της πολιτείας και των οργάνων της  ήταν ανύπαρκτα .
 Ιστορία : Η παραγωγή του τσίπουρου  χάνεται στο βάθος του χρόνου . Εικάζεται πως  ξεκίνησε  να παράγεται τον 14ο αιώνα  από μοναχούς του Αγίου Όρους και  σιγά , σιγά εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα .



  Βασίλης Ξυραφάκης
Στο χωριό πρωτομάστορας , μέγας τεχνίτης   και ο πρώτος διδάξας (από τη νεότερη , των παλαιών  γενιά), ήταν και είναι ο μπάρμπα Βασίλης Ξυραφάκης(φωτο) . Το τσίπουρο που έβγαζε ΄΄αγνό ανόθευτο ΄΄το διέθετε στο καφενείο  του . Ακολούθησε πάλι ένας Ξυραφάκης, ο Δημοσθένης , (έφυγε δυστυχώς  από κοντά μας)  ο οποίος  ομοίως , διέθετε το τσίπουρο  στο καφενείο του . Στη συνέχεια ασχολήθηκε ο Χρήστος Φλώτσιος , ο Θεόδωρος Φλώτσιος   κι άλλοι. Στις μέρες μας οι πιέσεις της πολιτείας(όπως θα έπρεπε)   έχουν εκλείψει και το προϊόν χαρακτηρίστηκε ΄΄Παραδοσιακό΄΄ . 

Τα καζάνια σε δράση (φωτο: Παν. Τραγουδάρας ) 
Φθινόπωρο:Την εποχή αυτή , οι  Ιτεάτες  βγάζουν  το τσίπουρο της χρονιάς τους .Οι περισσότεροι  δεν  εμπορεύονται  το προϊόν, το παράγουν για τις δικές τους ανάγκες  .
Τσίπουρο αγνό χωρίς  διάφορα αρωματικά ( γλυκάνισο κ.λ.π.) 
Το τσίπουρο ( άχρωμο αλκοολούχο ποτό) , από πολύ παλιά , παράγεται και πίνεται σε όλα τα μέρη της περιοχής μας . Παράγεται από τα   υπολείμματα  της διαδικασίας του στυψίματος  των σταφυλιών (τσίπουρα ή όπως τα λέμε εμείς Τσίπρα)  .  Μετά τη διαδικασία  αυτή ,τα υπολείμματα  μπαίνουν σε βαρέλια κι αφού  υποστούν την κατάλληλη  ζύμωση , όταν έρθει ο καιρός  (Οκτώβριος -Νοέμβριος) ,βράζονται σε ειδικά καζάνια . Με τη διαδικασία της απόσταξης   παράγεται το τσίπουρο. Απαραίτητο  ποτό και  συνήθεια για κάθε κάτοικο  της περιοχής μας.Πίνεται ζεστό ΄΄πόντζι΄΄ και κρύο με την προσθήκη πάγου .  Αποτελεί την    πρώτη πρόταση για κέρασμα  που θα ακούσεις να σε  κερνούν στα σπίτια τους,  οι Ιτεάτες  κι όλοι οι Αγραφιώτες .Ειδικά στο χωριό μας που ανέκαθεν παρήγαγε και παράγει ικανοποιητικές  ποσότητες κρασιού και φυσικά Τσίπουρου . Το τσίπουρο είναι ποτό δυνατό με το οποίο δεν ΄΄παίζεις΄΄ , δεν είναι για ΄΄χόρταση ΄΄ Ένα -δύο τσιπουράκια είναι  ιδανικά για τις μεγάλες και  κρύες νύχτες του χειμώνα  .  Στην υγειά μας !!!!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ , ΠΕΡ-ΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ή ΑΠΟΧΗ ;;


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010
Στον πίνακα που ακολουθεί  καταγράφεται  ξεκάθαρα η κατακόρυφη πτώση  των ψήφων σε ΠΑΣΟΚ ,  Ν.Δ. ,  ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και του ΛΑΟΣ .Το Κ.Κ.Ε κι άλλα μικρότερα Κόμματα της Αριστεράς  φαίνεται να επωφελούνται ,  αφού αυξάνουν  το ποσοστό τους .Είναι φανερό  όμως πως οι εκπλήξεις που περιμέναμε δεν επαληθεύτηκαν  , αφού η κομματική συσπείρωση και η αποχή δεν το επέτρεψαν . Έχουμε όμως ξεκάθαρο νικητή στις εκλογές αυτές,  που δεν είναι άλλος από την αποχή μια σιωπηρή  διαμαρτυρία ...ίσως! (σίγουρα κακή επιλογή). Ελέω,  των επιταγών του μνημονίου και των συνεπειών που επέφερε και θα επιφέρει στους Έλληνες  .Συνέπειες που όλοι  έχουμε υποστεί……  και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή!! Μάλλον πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά  που πήραν τα Κόμματα Εξουσίας ! Καλό κουράγιο να έχουμε...... και αφού οι καιροί το επιβάλλουν να ευχηθούμε να είναι καλά   οι   Τραπεζίτες που  πίνουν το ΑΙΜΑ  μας !! Άραγε τι άλλο μας περιμένει ;;; 


 ΠΟΤΕ:

2010 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ

2009 ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΠΑΣΟΚ

1.839.205

3.006.373

-1.167.168

ΝΔ

1.768.335

2.295.967

-527.632

ΚΚΕ

588.754

513.257

75.497

ΛΑΟΣ

218.744

416.152

-197.408

ΣΥΡΙΖΑ

243.333

320.027

-44.170

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

153.733

172.117

-18.384

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ !!! οσφραίνομαι ....


 Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στο Δήμο Αγράφων . Τα αποτελέσματα  επιφύλασσαν  εκπλήξεις   για πολλούς από τους  πρωτοκλασάτους  υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που δεν εκλέχθηκαν . Οι γκρίνιες και τα παράπονα των  υποψηφίων   που έμειναν εκτός  πληθαίνουν .  Στην  παράταξη  του κ. Μπαμπαλή εξαιτίας και της απώλειας των  εκλογών  είναι πολύ περισσότερα . Υποψήφιοι  δημοτικοί  σύμβουλοι  της παράταξης , ανοιχτά  υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα ΄΄οργανωμένου σχεδίου ΄΄ με σκοπό την  προώθηση   των ΄΄εκλεκτών ΄΄της παράταξης δημοτικών συμβούλων.  Σε φίλους και γνωστούς  εξομολογούνται .... βάσιμες απορίες  και τις υποψίες τους για  την παρέμβαση  ,την προώθηση  και    την  ενεργή  εμπλοκή στη διαδικασία εκλογής ,  παλαιών  στελεχών του κόμματος ( φαντάσματα του παρελθόντος , όπως τους χαρακτηρίζουν) .Στην  παράταξη του κ. Τάτση επικρατεί ικανοποίηση.  Εδώ οι φωνές είναι σαφώς λιγότερες όμως  τα παράπονα δε λείπουν ,κι από εδώ..................

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές εκλογές 2010

Ομαλά ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Ιτέα . Οι  κάτοικοι  εκμεταλλεύτηκαν τον  καλό καιρό του διημέρου  και συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου .  Έτσι η συμμετοχή ήταν αρκετά ικανοποιητική  . Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στην Ιτέα ανέδειξε νικητή τον κ. Μπαμπαλή Θεόδωρο  που έλαβε 61 ψήφους .



Φωτο:  Δικαστική Αντιπρόσωπος και Εφορευτική Επιτροπή .
(Ο Σταμάτης με προσοχή ελέγχει τις ταυτότητες και τα στοιχεία των ψηφοφόρων) .

Ο κ. Τάτσης Δημήτριος  έλαβε 45 ψήφους . Οι Ιτεάτες υποψήφιοι  έλαβαν : ο  κ. Ξυραφάκης Παναγιώτης  59 ψήφους , ο κ . Ξυραφάκης Βασίλειος 52 ψήφους (κατέβαιναν με το συνδιασμό του κ. Μπαμπαλή)
Ο κ. Ξυραφάκης Κων-νος έλαβε 25 ψήφους(κατέβαινε υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Τάτση)   .  Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στο Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας ανέδειξε νικητή  με ποσοστό  58,18% τον κ. Τάτση Δημήτριο. Ο Συνδυασμός του κ. Μπαμπαλή Θεόδωρου έλαβε ποσοστό 41,82%  . Ευχόμαστε στον κ. Τάτση, καλή θητεία με πολλές επιτυχίες και έργα για το Δήμο μας!  Στον κ. Μπαμπαλή καλή και εποικοδομητική αντιπολίτευση  !













 Οι εκλογές είναι σε εξέλιξη . Η ζωή όμως  συνεχίζεται ....    οι δουλειές δεν περιμένουν ,  ο Νίκος το γνωρίζει πολύ καλά πλέον.....όπως κι όλοι οι Ιτεάτες .Οι εκλογές ήταν για αυτούς μόνο μια ανάπαυλα , μια ευκαιρία να βρεθούν με τους συγγενείς και τους φίλους  τους .....

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΛΗΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ;;;;


Την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός τελικά δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, φέρεται να έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ερμηνεύοντας το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου ως προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης που είχε με το προεδρείο τηςΕθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να «έλυσε» τη σιωπή του, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υπερεκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο -όπως εκτίμησε - θα είναι πολύ καλό για τη ΝΔ.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το κεφάλαιο της ηγεσίας της ΝΔ έχει κλείσει για τον ίδιο, ενώ φαίνεται να εξέφρασε τη στήριξή του στη νέα ηγεσία της Ρηγίλλης, ώστε σύντομα το κόμμα να επανέλθει στην εξουσία.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην οικονομία, ο κ. Καραμανλής φαίνεται να εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην αποπληρωμή του χρέους, κάτι που, όπως φέρεται να είπε, δεν σημαίνει χρεοκοπία.
Αναφερόμενος μάλιστα στη δική του διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται ότι επεσήμανε πως φρόντιζε να δανείζεται στην αρχή του χρόνου και να μην προβάλλει τις αδυναμίες της χώρας.
Αυτό που προέχει, φέρεται ακόμη να υπογράμμισε, είναι να σωθεί η οικονομία και συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει αυτή τη στιγμή» και πως όταν το κάνει, θα μιλήσει για όλους και για όλα.