Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τσίπουρο , η παραγωγή στην Ιτέα !

 Το φθινόπωρο είναι μία  πανέμορφη εποχή.  Τα χρώματα που κυριαρχούν  είναι το κίτρινο και το καφέ, οι μυρωδιές και οι αλλαγές που επέρχονται στη φύση  είναι μεγάλες . Έντονοι   είναι επίσης και οι ρυθμοί  των αγροτών. Το φθινόπωρο ζωγραφίζει  χρυσαφένια σταφύλια στα αμπέλια, στις κληματαριές  .....χρυσαφένια σταφύλια..... ώρα για τρύγο !! Ώρα για το μούστο , το κρασί , το τσίπουρο ..... Το τσίπουρο , ώρα για  μυστικές διεργασίες.... Μια από αυτές  τις  ΄΄μυστικές διεργασίες ΄΄   δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει  ποτέ το ΄΄παλιό΄΄  κρατικό  δαιμόνιο,   και ... φυσικά  μιλάμε   για  το  ψήσιμο των τσίπουρων. Το κράτος, παλιότερα  κυνηγούσε με ιδιαίτερο ζήλο-  τους παραγωγούς Τσίπουρου ΄΄δια την απόδοση του ΦΟΡΟΥ΄΄  Φυσικά  ο φόβος  της δίωξης  από μόνος του , ήταν ικανός να τρομοκρατεί , να αναγκάζει τους ΄΄Τσιπουράδες΄΄ να βγάζουν νύχτα , κρυφά και   μέσα σε λαγκάδια τα τσίπουρα. Ποτέ  φυσικά δεν συνέβηκε να πιαστεί κάποιος     στα ΄΄ πράσα ΄΄     τα αποτελέσματα των ελέγχων της πολιτείας και των οργάνων της  ήταν ανύπαρκτα .
 Ιστορία : Η παραγωγή του τσίπουρου  χάνεται στο βάθος του χρόνου . Εικάζεται πως  ξεκίνησε  να παράγεται τον 14ο αιώνα  από μοναχούς του Αγίου Όρους και  σιγά , σιγά εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα .



  Βασίλης Ξυραφάκης
Στο χωριό πρωτομάστορας , μέγας τεχνίτης   και ο πρώτος διδάξας (από τη νεότερη , των παλαιών  γενιά), ήταν και είναι ο μπάρμπα Βασίλης Ξυραφάκης(φωτο) . Το τσίπουρο που έβγαζε ΄΄αγνό ανόθευτο ΄΄το διέθετε στο καφενείο  του . Ακολούθησε πάλι ένας Ξυραφάκης, ο Δημοσθένης , (έφυγε δυστυχώς  από κοντά μας)  ο οποίος  ομοίως , διέθετε το τσίπουρο  στο καφενείο του . Στη συνέχεια ασχολήθηκε ο Χρήστος Φλώτσιος , ο Θεόδωρος Φλώτσιος   κι άλλοι. Στις μέρες μας οι πιέσεις της πολιτείας(όπως θα έπρεπε)   έχουν εκλείψει και το προϊόν χαρακτηρίστηκε ΄΄Παραδοσιακό΄΄ . 

Τα καζάνια σε δράση (φωτο: Παν. Τραγουδάρας ) 
Φθινόπωρο:Την εποχή αυτή , οι  Ιτεάτες  βγάζουν  το τσίπουρο της χρονιάς τους .Οι περισσότεροι  δεν  εμπορεύονται  το προϊόν, το παράγουν για τις δικές τους ανάγκες  .
Τσίπουρο αγνό χωρίς  διάφορα αρωματικά ( γλυκάνισο κ.λ.π.) 
Το τσίπουρο ( άχρωμο αλκοολούχο ποτό) , από πολύ παλιά , παράγεται και πίνεται σε όλα τα μέρη της περιοχής μας . Παράγεται από τα   υπολείμματα  της διαδικασίας του στυψίματος  των σταφυλιών (τσίπουρα ή όπως τα λέμε εμείς Τσίπρα)  .  Μετά τη διαδικασία  αυτή ,τα υπολείμματα  μπαίνουν σε βαρέλια κι αφού  υποστούν την κατάλληλη  ζύμωση , όταν έρθει ο καιρός  (Οκτώβριος -Νοέμβριος) ,βράζονται σε ειδικά καζάνια . Με τη διαδικασία της απόσταξης   παράγεται το τσίπουρο. Απαραίτητο  ποτό και  συνήθεια για κάθε κάτοικο  της περιοχής μας.Πίνεται ζεστό ΄΄πόντζι΄΄ και κρύο με την προσθήκη πάγου .  Αποτελεί την    πρώτη πρόταση για κέρασμα  που θα ακούσεις να σε  κερνούν στα σπίτια τους,  οι Ιτεάτες  κι όλοι οι Αγραφιώτες .Ειδικά στο χωριό μας που ανέκαθεν παρήγαγε και παράγει ικανοποιητικές  ποσότητες κρασιού και φυσικά Τσίπουρου . Το τσίπουρο είναι ποτό δυνατό με το οποίο δεν ΄΄παίζεις΄΄ , δεν είναι για ΄΄χόρταση ΄΄ Ένα -δύο τσιπουράκια είναι  ιδανικά για τις μεγάλες και  κρύες νύχτες του χειμώνα  .  Στην υγειά μας !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: