Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Στερεά Ελλάδα,εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Σε αναμέτρηση που ενδεχομένως να «κρύβει» πολλές εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση αλλά και τα ποσοστά, εξελίσσονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που θα διεξαχθούν μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.



Μυστικά γκάλοπ: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στις Περιφέρειες
Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων και, όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο δικομματισμός δεν φαίνεται να «αντέχει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», από μετρήσεις που διεξήγαγαν σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας δύο μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλου κόμματος αλλά και υποψήφιων περιφερειαρχών, οι «κλειδωμένες» περιφέρειες υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ δεν ξεπερνούν τις τέσσερις.
Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.
Το δίλημμαΤο ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς η συσπείρωση των οπαδών του φτάνει στο 56,5%, αλλά και η εικόνα στη ΝΔ δεν είναι καλύτερη, καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων της φτάνει στο 59%.
Επίσης, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου αφορά κατ’ εξοχήν το μνημόνιο και την οικονομία ευρύτερα. Ουσιαστικά, δηλαδή, φαίνεται ότι η τακτική του κ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε ευθύς εξαρχής τέτοιο χαρακτήρα στην εκλογή, δικαιώνεται.
Η οικονομική πολιτική, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 δηλώνει τώρα ότι δεν θα πάει στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει σήμερα ότι θα απέχει είναι διπλάσιος από εκείνων των νεοδημοκρατών που λένε ότι θα τηρήσουν την ίδια στάση. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η εικόνα έτσι όπως διαμορφώνεται από τα τελευταία γκάλοπ παρουσιάζεται στη διπλανή σελίδα.
Τα κόμματα
Στήνουν σκηνικό επιστράτευσης
Το κλίμα της έντονης δυσαρέσκειας και η αποτύπωση ενός «αντι-μνημονιακού» κλίματος στην κοινή γνώμη αναδιατάσσει την τακτική και τη στρατηγική των κομμάτων και κυρίως του κυβερνώντος κόμματος.
Η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να δώσει διακαναλική συνέντευξη αύριο το βράδυ εδράζεται και στο πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως καταγράφεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και κυρίως στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου ο Γ. Δημαράς - σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση του «Εθνους» - φαίνεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα.
Η αντι-μνημονιακή τακτική αποκτά ακόμα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, καθώς δίδεται η ευκαιρία στη ΝΔ να επανακάμψει δυναμικά. Ανάλογη τακτική ακολουθούν πλέον και τα κόμματα της Αριστεράς, σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.
Τι δείχνουν τα γκάλοπ για την Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας

Στερεά ΕλλάδαΟ Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα. Σε τελευταία γκάλοπ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ προηγείται, αν και οριακά (κάποιες μονάδες).


Δεν υπάρχουν σχόλια: