Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Πάσχα 2010

Με κατάνυξη οι κάτοικοι της Ιτέας γιορτάσαμε  τη μεγαλύτερη και λαμπρότερη γιορτή της Ορθοδοξίας , το Άγιο Πάσχα. Φέτος μάλιστα μια σπάνια   διαφοροποίηση του τελετουργικού της λειτουργίας της Ανάστασης, μας εξέπληξε ευχάριστα όλους μας   . Ο συγχωριανός μας Κυριάκος Τουρούντς ,με νέους του χωριού πήγαν  στο Αγρίνιο όπου και παρέλαβαν (κατόπιν συνεννόησης των Ιερέων) το Άγιο φως - που έφτασε νωρίτερα εκεί ,από  τα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο- . Οδηγώντας με το αυτοκίνητό του o Κυριάκος έφτασε λίγο πριν τη δωδεκάτη βραδινή ,  έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.                                                             Φωτο: Ο Παπαγιώργης παραλαμβάνει το Άγιο φως.
Φωτο: Λίγο πριν ακουστεί το Χριστός Ανέστη.                                         
Όλοι οι κάτοικοι  με κατάνυξη υποδέχτηκαν το Άγιο φως . Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θρησκευτικής ανάτασης οι χωριανοί εισήλθαν ξανά στον ιερό ναό για να πάρουν από τον ιερέα μας το Άγιο Φως και να συνεχιστεί  το  κανονικό  εκκλησιαστικό τελετουργικό  της Ανάστασης . Με το άκουσμα του χαρμόσυνου μηνύματος   '' Χριστός Ανέστη '' η νύχτα έγινε μέρα από τα εκατοντάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα ! Φέτος επίσης εξαιτίας της διαμόρφωσης της πλατείας δεν έγινε το πατροπαράδοτο έθιμο του Φανού και το κάψιμο του Ιούδα . Φυσικά λύσεις υπάρχουν του χρόνου  θα τον κάψουμε τον ΄΄ Ιούδα''  χώρους έχουμε.Το έθιμο θα συνεχιστεί ...


Φωτο: Οι λαμπάδες ανάψαν με  το Άγιο Φως..Την Κυριακή του Πάσχα όλοι οι κάτοικοι γιόρτασαν με τον παραδοσιακό  τρόπο το Πάσχα,  με το σούβλισμα του αρνιού, με κοκορέτσια ,το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών , χορούς και γλέντια σε κάθε σπίτι.


Φωτό: Ο  Μπάρμπα Δήμος  επιθεωρεί και δίνει το σύνθημα......Τα παιδιά , το έθιμο ,  η Άγια αυτή ΜΕΡΑ , η ΛΑΜΠΡΗ ...... Πάσχα  ας γίνουμε για λίγο όλοι παιδιά !!!
Και του χρόνου να είμαστε καλά , υγεία σε όλους !